Coaching Samen Op lopen

Coaching Samen Op lopen

Wat is Contextuele Therapie?

De contextuele therapie is ontwikkeld door professor dr. I.Boszormenyi-Nagy.  Het is een therapeutische benadering waarin problemen en levensvragen niet losgezien worden van wat generaties lang is doorgegeven en ontvangen. Verbondenheid tussen grootouders, ouders en kinderen, partners onderling en andere belangrijke relaties zijn de context waarin het leven zich afspeelt.

In gesprekken met cliënten kwam Nagy begrippen tegen zoals rechtvaardigheid, betrouwbaarheid en  loyaliteit, een gevoelde verplichting, een trouw van trouw aan anderen. Dit zijn belangrijke aspecten in de dynamiek van menselijke relaties. Gaat er ergens iets mis tussen mensen dan is het vaak op dit terrein. Hij ontdekte dat mensen een rechtvaardige balans willen hebben tussen geven en nemen: als mensen geven, ontstaat er een soort recht op ontvangen. Als mensen iets niet goed gedaan hebben, kunnen zij het gevoel hebben van “schuldig zijn” en willen zij iets doen om het goed te maken.

Het zijn vaak deze aspecten waar mensen persoonlijk en in relatie met anderen in het leven van alledag tegen aanlopen. Het gevolg daarvan kan zijn dat de balans van geven en ontvangen verstoord wordt en men niet meer toekomt aan het bieden van gepaste en verantwoorde zorg. Dit kan zo verstorend werken dat ook de volgende generatie daar mee te maken krijgt. In de therapie zijn het dan ook deze aspecten die veel aandacht vragen en krijgen.

Contextuele Therapie is één van de vier disciplines waarop mijn coaching is gebaseerd.

Klik hier voor meer informatie over mijn werkwijze